sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän konsertti 6.12.2015: Tampere Filharmonia ja Santtu-Matias Rouvali

Tampere-talossa kuultiin tänään - voitaneen sanoa että jo perinteeksi muodostunut - Tampere Filharmonian itsenäisyyspäivän konsertti kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Vastaava konsertti järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna.

Tänään ohjelmistossa oli Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi säveltäjän Sinfonia nro 1 e-molli op. 39 sekä Finlandia op. 26 nro 7. Tampere Filharmonia soi upeasti ja on täysin kansainväliset mitat ja taidot täyttävä orkesteri. Oletteko muuten huomanneet, kuinka hienoja soittimia esimerkiksi oboe, fagotti tai triangeli ovat? Tärkeitä elementtejä sinfoniaorkesterin kokonaisuudessa.

Ryhmän kapellimestari Santtu-Matias Rouvali on puolestaan eläväinen luonnonlapsi, joka ei pönötä tai pidä itseään turhan tärkeänä. Hän on aito lahjakkuus, joka on ollut viime vuosina parasta mahdollista mainosta Tampere Filharmonialle.

Itse en ollut aikaisemmin kuullut Sibeliuksen ensimmäistä sinfoniaa, mutta nyt on sekin aukko sivistyksessä paikattu. Finlandia sen sijaan on tuttuakin tutumpi ja aina äärimmäisen hieno kuulla. Etenkin teoksen keskikohdan hymniosassa itselläni juoksee aina kylmät väreet selkää pitkin. Ja luonnollisesti Finlandia kuuluu itsenäisyyspäivään yhtä itseoikeutetusti kuin Maamme-laulukin. Finlandia olikin konsertin kohokohta. Rouvali myös osaa ohjata sen vaikka unissaan. Ainakin nuottikansio meni kiinni sinfonian jälkeen eikä sitä enää Finlandian aikana tarvinnut avata. Kyseinen teos kuuluneekin kapellimestarikoulun ensimmäisiin pakollisiin ulkoa opeteltaviin sävellyksiin.


Tampere-talon iso sali oli viimeistä jakkaraa myöten loppuunmyyty. Viime vuonna ostin liput itsenäisyyspäivän konserttiin lokakuussa ja sain paikat parvelta. Tänä vuonna ajattelin olla ajoissa ja menin ostamaan lippuja jo elokuussa. Lopputulos: jälleen liput parvelle. Konsertin suosio on todellakin yllättänyt, mutta on mahtava juttu, että klassinen musiikki vetää yleisöä. On myös upea näky, kun täysi salillinen katsojia taputtaa seisoen kapellimestarin neljästi takaisin lavalle kumartelemaan ja kiittelemään yleisöä. Harmi vain, ettei orkesteri ollut treenannut mitään ylimääräistä numeroa. Yleisön vaatimuksista huolimatta encore jäi kuulematta, mutta tuskin kukaan oikeasti oli asian johdosta pettynyt. Kaikki tuntuivat olevan hyvin tyytyväisiä ja lähtivät hyväntuulisina muualle jatkamaan itsenäisyyspäivän viettoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti