maanantai 12. lokakuuta 2015

Tampereen teatteri: Sugar - Piukat paikat

Olin keskiviikkona 7.10.2015 katsomassa Tampereen Teatterissa musikaalia Sugar - Piukat paikat. Tarina on tuttu varsinkin Marilyn Monroen tähdittämästä klassikkoelokuvasta (Some like it hot) vuodelta 1959. Tarinan juonta en lähde tässä sen tarkemmin avaamaan, vaan keskityn enemmänkin esityksen toteutuksen arviointiin.

Tampereen Teatterin versiossa naisorkesterin jäseniksi pyrkivät ja mekoissa keikistelevät miespääosien esittäjät Lari Halme ja Risto Korhonen. Naispääosassa on kaksoismiehitys ja minun näkemässäni näytöksessä Sugarin roolissa lirkutteli Hanna-Liina Võsa.

Võsa loi Sugarista paljon tyttömäisemmän hahmon kuin Marilyn aikoinaan elokuvaversiossa. Tähän saattaa osaltaan vaikuttaa Võsan virolainen, lapsekkaan oloinen korostus. Puhetta esityksessä olikin paljon, vaikka kyseessä oli musikaali. Musiikkia mukana oli vain siteeksi.

Lari Halme ja Risto Korhonen loistivat tyttöbändin hieman romuluisempina jäseninä. Yhtenä länsimaisen huumorin peruslajeina voidaankin pitää miehiä naisten vaatteissa ja peruukeissa. Tässä tarinassa idea kuitenkin toimii eikä vaikuta kuluneelta kestovitsiltä. Halme saa Josephine-hahmoonsa syvyyttä eikä rooli jää vain hassujen vaatteiden pinnaksi. Korhosen Daphne ei yllä niin syvälle naisellisuuden sieluun, mutta hänen ilmeilynsä ja kropan käyttönsä on huikeaa. Hänellä on ilmiömäiset koomikon kasvot ja tässä roolissa hänen kävelytyylinsä sekä vartalon liikehdintänsä on jopa viehkeämpää kuin useimmilla naisilla.

Piukat paikat on mukava "vanhan ajan" komedia, josta katsoja tulee hyvälle tuulelle ja lähtee teatterista virkistyneenä pois. Tyylillisesti kaikki hahmot eivät kuitenkaan istu tällaiseen "perinnekomediaan" vaan osa roolihahmoista on vedetty täysin yli. Vaikka kyseessä on komedia, se ei kuitenkaan ole farssi. Tästä syystä miljonääripappojen ja gangsterijengiläisten "kummelihahmot" olisi voinut tyylitellä huomattavasti hienovaraisemmin.

Esityksen lähes kolmen tunnin kestoa ei myöskään ole syytä pelästyä. Maratonpituus ei tuntunut rasitteelta edes pitkän työpäivän päälle, vaan aika kului nopeasti eikä kelloa tullut esityksen aikana katsottua kertaakaan.

Oliko esitys sitten 52 euroa maksaneen lippunsa arvoinen? Mielestäni ei, mutta suosittelen kappaletta silti kaikille hyväntuulisen vanhan ajan komedian ystäville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti