perjantai 5. elokuuta 2016

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli

Kaarnatuuli (Tammi, 2016) on Kristiina Vuoren viides romaani. Aikaisemmista teoksistaan poiketen uutukainen pohjautuu todelliseen henkilöön, 1500-luvun Turussa eläneeseen valtaporvari Valpuri Innamaahan.

Valpuri oli hyvin poikkeuksellinen henkilö aikana, jolloin naisella ei juuri ollut valtaa päättää omista asioistaan. Naisen paikka oli olla kotona ja totella kaikessa ensin isäänsä ja sitten aviomiestään. Valpuri sen sijaan oli aikalaisilleen varsin kummallinen naisihminen tekemällä asioita juuri niin kuin itse tahtoi, johtamalla erittäin varakasta ja menestyvää kauppahuonetta ja käräjöimällä korkea-arvoisia aatelisia vastaan. Kuten Kaarnatuulen takakannen tekstissä mainitaan, Valpuri Innamaan elämä oli värikkäämpi kuin keksityt.

Laajasta kaupankäynnistään, kirjeenvaihdostaan, käräjöinneistään ja yksityiselämänsä vaiheistaan (mm. 4 avioliittoa) johtuen todellisen Valpuri Innamaan vaiheista on jäänyt keskiajan olosuhteet huomioiden melko runsaasti kirjallista aineistoa. Kristiina Vuori on perehtynyt tarkasti Valpurin vaiheisiin ja hänen elämästään jääneeseen kirjalliseen materiaaliin. Taiteilijan mielikuvituksella Vuori on täydentänyt historiallisen Valpurin elämäntarinaan jääneitä useita aukkopaikkoja luontevasti ja uskottavasti. Hän on herättänyt eloon persoonallisen ja värikkään Valpurin, jonka on helppo uskoa olleen todellisuudessakin kirjailijan kuvaileman kaltainen kiivassuinen ja intohimoinen nainen.

Kaarnatuulta lukiessa alkaa kuitenkin pohtia sitä, mitkä kohdat Valpurin elämäntarinassa ovat historiallisesti todellisia tapahtumia ja mitkä kirjailijan mielikuvitusta. Näihin kysymyksiin Vuori antaa joitain vastauksia romaaninsa loppupuolella parin sivun verran. Siinä hän kertoo lyhyesti oleellisimmat faktat todellisen Valpuri Innamaan elämästä sekä kuvailee muutamalla sanalla romaania varten tekemäänsä tutkimustyötä. Itseäni olisi kiinnostanut lukea enemmänkin aidon Valpurin vaiheista kuin myös kirjailijan käyttämistä lähteistä.

Kaikki Kristiina Vuoren aikaisemmatkin historialliset romaanit sijoittuvat keskiajan Suomeen ja samoin myös niiden päähenkilöinä esiintyy elämän riepottelemia, vahvasti tuntevia naisia. Vuori kirjoittaa sulavasti, raikkaasti ja Kaarnatuulessa suorastaan vauhdikkaasti. Kaarnatuulta lukiessa tuleekin tunne, että Valpurin elämässä on ollut niin runsaasti erilaisia uskomattomia vaiheita ja käänteitä, että kirjailijalla on ollut todellisia ongelmia saada kaikki oleellinen mahtumaan tarinaan mukaan. Välillä lukija lähes hengästyy siitä kaikesta vauhdista, millä Valpurin elämä heittelehtii tilanteesta toiseen.

Viime vuosina on suomalaisen kaunokirjallisuuden kentälle noussut useita uusia historiallisiin romaaneihin keskittyviä (nais)kirjailijoita. Toki läheskään kaikkien teoksia en ole ehtinyt lukea, mutta niiden joukossa, joihin olen tutustunut, Kristiina Vuoren romaanit ovat tuntuneet kaikkein luonteikkaimmilta ja tekstillisesti sujuvimmilta. Hänestä on selvästi kuoriutumassa Kaari Utrion manttelinperijä historiallisten romaanien taitajana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti