sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Elokuva: Napapiirin sankarit 2

Napapiirin sankarit 2 (2015) on jatkoa samannimiselle kohellusleffalle vuodelta 2010. Myös näyttelijät ovat pääosin samat kuin ykkösosassa (mm. Jussi Vatanen, Pamela, Tola, Miia Nuutila, Timo Lavikainen, Kari Ketonen). Aikoinaan tuli mentyä elokuviin katsomaan tuo ykkösosa kriteerillä "mennään nyt jotain katsomaan", mutta koska valinta osui napakymppiin, täytyi myös tämä kakkososa käydä vilkaisemassa.

Ykkösosan yleisösuosion myötä vaikuttaisi siltä, että leffatuotanto on halunnut ottaa rahat pois yleisöltä tekaisemalla samalla sapluunalla kakkososan. Napapiirin sankarit 2:ssa "rahat pois" mentaliteetti on havaittavissa esimerkiksi huomattavassa määrässä klaffivirheitä. Jos ei kuitenkaan anna niiden liiaksi häiritä, elokuva on oikeasti yhtä hauska ja viihdyttävä kuin ykkösosakin. Aika ei käy katsojalle pitkäksi. 

Elokuva todistaa myös sen, kuinka loistavia näyttelijöitä Suomesta löytyy. Erityisesti Kari Ketonen on todella lahjakas, aivan huippu tapaus. Myös Timo Lavikainen ansaitsee maininnan aina yhtä hauskana hahmona, vaikka toisaalta myös hänen ongelmansa on pysyä toistuvasti täysin yhden ilmeen näyttelijänä. Näitä yhden ilmeen hauskoja roolihahmoja hän on esittänyt myös mm. elokuvissa Pitkä kuuma kesä (1999) sekä Helmiä ja sikoja (2003).

Elokuvasarjan huumori revitään hölmöistä suomalaismiehistä, jotka onnistuvat aina sotkemaan asiansa, mutta tarkoittavat toilailuillaan kuitenkin pohjimmiltaan hyvää. Samanlaista huumorigenreä, "hölmöt miehet, fiksummat naiset", edustaa myös esimerkiksi suosittu espanjalainen tv-sarja Serranon perhe (2003-2008). 

Napapiirin sankarit 2 -elokuvan keskiössä on 1-vuotias pikkutyttö, joka jätetään isänsä ja tämän ystävän hoidettavaksi, kun äiti ystävineen lähtee viettämään tyttöjen iltaa. Luonnollisesti lapsenvahtihommassa kaikki menee pieleen. Elokuvaa ei voi siis suositella niille pareille, jotka harkitsevat ensimmäisen lapsensa hankintaa.

Napapiirin sankarit 2 -filmatisoinnin tapahtumat on hyvin rytmitetty. Tarinasta löytyy sopivasti huumoria, tapahtumien tykitystä sekä rauhallisempia pätkiä näiden välissä. Alun kakkahuumori ei kuitenkaan jaksa sytyttää. Onneksi se osasto jää vain alkusoitoksi. Elokuvasta löytyy jopa viittaus Väinö Linnan Tuntemattomaan sotilaaseen (1954)Extra-pisteet on annettava elokuvan lopun musiikkivalinnalle, Topi Sorsakosken kappaleelle Olet kaikki. Jostain syystä laulu on kuitenkin unohdettu mainita lopputekstien biisiluettelossa.


Molemmat Napapiiri-leffat toimivat loistavina Lapin matkailumainoksina. Ykkösosa esittelee satumaisen lumiset, kauniit talvimaisemat. Kakkososa puolestaan maalailee upeita maisemakuvia ruskaväreissä kylpevästä Lapista. Erityisesti maaruska tuodaan kuvissa hienosti esiin. Toisaalta varsinkin tämä kakkososa saa myös Lapin etäisyydet näyttämään hämmentävän lyhyiltä, kuin reissattaisiin Helsingin kokoisen kaupungin reunalta toiselle. No, elokuva on aina satua ja sadussa kaikki on mahdollista... 

Kaikesta kohelluksesta ja maisemista jää katsojalle mukava, hyväntuulinen olo. Molemmat elokuvaosat sopivat täydellisesti lauantai-illan viihteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti