sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Elokuva Star Wars: The Force Awakens (Episode VII, 2015), 3D-versio

Tähtien Sota -saagan tuorein jatko-osa Star Wars: The Force Awaikens (2015) on jo 7. osa galaksien herruudesta kertovassa leffasarjassa. Ensimmäinen Tähtien Sota -elokuvahan julkaistiin jo 1977.

Tässä uusimmassa filmissä Harrison Ford teki paluun Han Solon osaan oltuaan poissa sarjan leffoista yli 30 vuotta. Karisma valtasi valkokankaan samalla kun Ford astui kuvaan. Toisaalta leffan edetessä hänet myös pelattiin jatko-osia ajatellen pois kuvioista. Itse asiassa leffa-arvostelun kirjoittaminen tästä uusimmasta Tähtien sodasta on itselleni aika hankalaa, koska kaikki mitä haluaisin siitä kommentoida, johtaisi ainoastaan juonipaljastuksiin, mikä ei mielestäni ole kritiikin tarkoitus.

Joka tapauksessa leffa oli viihdyttävä ja sisälsi muutamia hauskoja 3D-efektejä, vaikka enemmänkin niitä olisi avaruustarinaan mahtunut. Elokuvan aloituspaikan, kyläpahasen nimeltä Jakku, miljöö ja hahmot olivat kuin suoraan Mad Max -elokuvista. Tästä huolimatta, tai tämän lisäksi, leffa sisälsi paljon muita upeita kuvia ja maisemia.

Tarina itsessään jätti paljon avoimia kysymyksiä, esimerkiksi kuka on todellisuudessa pääosatyttö Rey? Myös loppuratkaisu oli kirjoitettu yhtä aikaa ratkaisevaksi ja avoimeksi. Leffa oli selvästi kirjoitettu siten, että tie oli pedattu valmiiksi taas yhdelle uudelle jatko-osalle.

Vaikka elokuva oli pitkä, intensiivinen ja ahdettu täyteen kaikkea mahdollista, se imaisi kokonaan mukaansa. Ajankulu hämärtyi täysin, eikä sitä tullut lainkaan miettineeksi. Tarinan edetessä katsoja ja roolihahmot kokivat monia iloisia jälleennäkemisiä, vaikka esimerkiksi Yoda ja Obi-Wan Kenobi puuttuivatkin henkilögalleriasta. Kunniamaininta on kuitenkin pakko antaa Chewbaccalle, jonka karvapalttoon sisälle hahmoa liikuttelemaan oli päässyt suomalaiskoripalloilija Joonas Suotamo, mahtavaa!

Leffasali täyttyi pääasiassa nelikymppisistä miehistä. Yleisöstä voi päätellä, että leffa vetoaa erityisesti niihin, jotka ovat lapsuudessaan 70-80 -luvuilla päässeet ensikosketuksiin sen ajan populaarikulttuurin mammutin kanssa. Ja yhä vielä 2010-luvullakin saman leffasarjan jatko-osat vetävät elokuvasalit täyteen. Nostalgia ja paluu lapsuusvuosien jännittävään Tähtien sota -maailmaan, mikäs sen mukavampaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti